برنامه ریزی برای حفظ تولید پسته و اشتغال خانگی
کسب و کار مرتبط با پسته پراکنش جغرافیایی گسترده در کشور ما دارد. در بیش از 20 استان کشور کشاورزان بخشی و یا تمام توان خود را مصروف تولید این محصول ارزشمند نموده اند و احتمال افزایش سطح زیر کشت باغات پسته در سال های پیش رو دور از انتظار نیست. درآمد اصلی پسته کاران در استان های پسته خیز کشور به طور عمده از محل تولید و فروش پسته خام بوده و درآمد حاصل از مشاغل جانبی مرتبط با پسته بسیار کم می باشد. لذا ایجاد درآمد پایدار و کافی برای پسته کاران از طریق توسعه مشاغل جانبی مرتبط با محصول، بسیار حائز اهمیت بوده و می تواند اشتغال روستایی را بهبود بخشیده و به طور ویژه برای زنان روستایی شغل و درآمد کافی ایجاد نماید.
نتایج بدست آمده از یک پروژه تحقیقاتی در پژوهشکده پسته نشان داد که مصرف کنندگان پسته تمایل به خرید برخی محصولات جانبی آن را دارند. از جمله محصولات جانبی پسته که می تواند برای توسعه آنها در بخش روستایی و مناطق پسته کاری کشور برنامه ریزی صورت پذیرد عبارتند از: صنایع غذایی پسته ، شیرینی جات پسته، شیر و مواد لبنی پسته، صنایع آرایشی و بهداشتی پسته، روغن پسته ، شکلات و آب نبات پسته ، بستنی پسته، صنایع دارویی دارای آهن بالا از پسته، گز پسته، مربای پوست پسته و ترشی پسته.
البته مصرف کنندگان پسته که تمایل به مصرف خود را برای محصولات جانبی بالا بیان داشتند، برای خرید و مصرف این محصولات دارای محدودیت هایی نیز می باشند که در گذشته هم همین محدودیت ها سبب شده است تا مصرف محصولات جانبی پسته به نسبت محصولات جانبی سایر کالاهای رقیب مانند گردو، بادام، فندق و بادام زمینی کمتر باشد. از جمله مهمترین محدودیت ها برای مصرف کنندگان محصولات جانبی پسته می توان به قیمت بالای پسته و محصولات جانبی آن، قدرت خرید کم مصرف کنندگان، اطلاع رسانی کم در مورد انواع محصولات جانبی و به ویژه خواص غذایی و سایر خواص آنها و نهایتا لوکس بودن محصولات جانبی پسته در مقایسه با محصولات جانبی کالاهای رقیب اشاره نمود.
به دلیل محدودیت های بالا، توسعه صنایع جانبی پسته در مناطق روستایی و پسته کاری در گذشته به ندرت صورت گرفته و به نظر می رسد در صورت عدم برنامه ریزی مطلوب، در آینده هم در این زمینه اتفاق خاصی بوجود نیاید. بنابراین برای توسعه صنایع جانبی پسته و ایجاد اشتغال خانگی زنان روستایی، بایستی با یک برنامه ریزی علمی و کارشناسی شده، تخصیص بودجه و منابع مالی کافی و تسهیل فضای کسب وکار اشتغال خانگی برای زنان روستایی، از افرادی که تمایل به ورود در این عرصه دارند در عمل حمایت جدی گردد تا زمینه و بستر برای درآمد زایی و ایجاد اشتغال در روستاها و به ویژه برای بانوان روستایی در مناطق پسته کاری کشور فراهم گردد.
کلمات کلیدی :
» نظر